Beneficii nutriționale
Vitamine și Beneficii
Melcii sunt o sursă excelentă de magneziu, în care corpurile sunt necesare pentru menținerea tensiunii arteriale normale, bătăile inimii regulate și întărirea oaselor.
Seleniul găsit în corpuri ajută la menținerea sistemului imunitar sănătos și protejează celulele de daune. Melcii conțin seleniu.
Cuprul este o parte a enzimei tirosinazei, adică esențial pentru formarea pigmentului de melanină în corp. Este o parte a moleculei de lisil oxidază și a altor sisteme enzimatice. Cuprul are un rol vital în promovarea funcției normale a țesuturilor conjunctive ale osului. Carnea de melc este o sursă excelentă de cupru și este utilizată pentru a combate malformațiile structurii osoase. Stimulează utilizarea și absorbția și sinteza fierului în molecule de citocrom și hemoglobină.
Melcii sunt o sursă excelentă de fier, care este esențială pentru a construi celule roșii din sânge și pentru transportul energiei pe tot corpul. Deficitul de fier are ca rezultat anemie și oboseală extremă. Fierul este o parte componentă a grupelor hem care transportă proteine de oxigen, cum ar fi mioglobina și hemoglobina și electronii care transportă citocromul proteinelor mitocondriale. Fierul are un rol vital în oxidările sau reducerile cuplate în astfel de procese, cum ar fi transportul oxigenului sau respirația celulară. Enzimele fier-sulf acționează ca reacții electrotransferante ale mitocondriilor. Fierul este disponibil în sistemul enzimatic citocrom intracelular cu rol vital în producția de energie, precum și în respirația celulară. Literal, fierul din surse animale ar putea fi absorbit mai mult în comparație cu legumele și cerealele, deoarece fierul din surse vegetale sunt complexe cu oxalați și fitați din plante. Este o sursă excelentă de fier în dietă.
Peste 80 de enzime precum anhidrază carbonică, alcool dehidrogenază, ARN și ADN polimeraze și carboxipeptidază sunt considerate a necesita zinc. Concentrațiile mari de zinc din spermatozoizi, glanda prostatică și ochi unde se presupune că joacă funcția vitală și toate țesuturile corpului. Zincul cu vitamina A are un rol în vederea nocturnă și adaptarea la întuneric. Oamenii consumă carne de melc pentru vindecarea problemelor oculare.
Aproximativ nouăzeci și nouă la sută din calciu este prezent în dinți și oase și un procent se găsește în fluidele corporale și țesuturile moi. Calciul se găsește abundent la A. achatina. Calciul este necesar pentru coagularea normală a sângelui. Lichidul din carne de melc este utilizat pentru a opri sângerarea din tăieturi. Nivelul scăzut de calciu din sânge favorizează iritabilitatea țesuturilor nervoase, iar nivelul scăzut de calciu provoacă convulsii. Calciul deprima iritabilitatea nervilor.
Melcul este o sursă excelentă de ortofosfat de calciu, care este un substrat chimic utilizat pentru vindecarea bolilor renale. Mărimea de servire a 200 de grame de melc uscat din dietă oferă necesarul zilnic de calciu femeilor însărcinate și care alăptează, precum și adolescenților.
Potasiul este o acțiune intracelulară cheie și cu sodiu, are un rol esențial în reglarea echilibrului apei și bazelor acide și electroliților din organism. Practic, potasiul este necesar pentru scăderea tensiunii arteriale atât diastolice cât și sistolice la persoanele cu tensiune arterială ridicată și normală. Potasiul scade sensibilitatea la sare, care este un factor de risc independent care cauzează boli de inimă. Acesta influențează contractilitatea mușchilor scheletici și cardiaci și afectează excitabilitatea țesutului nervos. Deficitul de potasiu are ca rezultat slăbiciune musculară, dezorientare mentală, iritabilitate nervoasă crescută și nereguli cardiace.
Conținutul de proteine brute a fost determinat cu utilizarea aparatului de extracție Soxhlet pentru a extrage bine grăsimea brută din 4 din probe de melc măcinate folosind eter de petrol în metoda soxhlet de determinare a grăsimii. Greutatea conținutului de grăsime extrasă împărțită la greutatea probei înmulțită cu 100% a dat procent un conținut de grăsime brută. Se determină că cenușa incinerează 5 g de probă de melc măcinat la 550 oC peste noapte în cuptorul cu muffle. Greutățile după și înainte de cenușare sunt utilizate pentru a calcula procentul de conținut de cenușă. Uscarea a 2 g de probă de melc măcinat 105 oC timp de 3 ore cu utilizarea cuptorului cu aer forțat controlat termostatic, conținutul de umiditate determinat. Diferența de greutate după și înainte de uscare a fost utilizată pentru calcularea procentului de conținut de umiditate. Glucidul total obținut a fost de 100% prin scăderea la sută a cantităților de grăsimi brute, proteine brute, cenușă și umiditate. Valoarea energetică a probei de melc a fost obținută prin multiplicarea compoziției procentuale de grăsimi, proteine și carbohidrați.