Colectare Melci

Fabrica de prelucrare și colectare melci din Crizbav recoltează două specii de melci din fauna salbatică:

Helix Pomatia

Cu dimensiuni cuprinse între 28-40 mm

Helix Lucorum

Cu dimensiuni cuprinse între 30-42 mm 

Melcul Helix Pomatia​

Denumit și melcul de livadă, se regăsește în zona carpatică și subcarpatică din Transilvania, în zone cu vegetație bogată în brusturi, urzici, locuri mai umbroase, cu umiditate ridicată. Acesta are culoarea cărnii crem spre roz deschis.

Melcul Helix Lucorum

Predominant în zona sud-estică a țării, în culturile de vii, dealuri, văi, marginea apelor . Culoarea cochiliei este un maro închis cu dungi albe, iar culoarea cărnii este gri închis.

Cochilia melcului de livadă are culoare maro, în funcție de zona în care se află și de hrana consumată. Dimensiunea melcului recoltat din fauna sălbatică este în conformitate cu prevederile din Autorizațiile de mediu al Agențiilor pentru Protecția Mediului.

Perioada de colectare a melcilor din fauna salbatică  se face în perioada 1 aprilie până în 15 iunie, în zilele ploioase și dimineața, când este rouă și melcul este activ și permite deplasarea acestuia.

Prin recoltare nu trebuie înțelese acțiuni brutale de perturbare a biotopurilor (greblare, scormonire, săpare, târârea sacului), deoarece în acest fel se distrug juvenilii. Recomandăm operațiuni repetate în timp, în habitatele care oferă condiții favorabile pentru dezvoltarea melcilor:
– foarte mare atenție pentru a nu perfora sau fisura cochilia, deoarece aceasta poate determina moartea indivizilor;
– se urmărește recoltarea doar a melcilor maturi cu dimensiune mai mari de  28mm, pentru aceasta fiecare colector va face un șablon de verificare a dimensiunii minime acceptate. 

Se vor reține pentru colectare doar melcii care nu trec prin orificiile calibrorului (ciur).

Ne găsiți și pe rețelele de socializare:

Contact: